lauantai 21. tammikuuta 2023

Laulaja numero 57

 Brian Wilson päätyi sijalle 57 kun Rolling Stone etsi 200 merkittävää (tai jotain) laulajaa. Ensimmäinen valkoinen laulaja on John Lennon sijalla 12. Ei listaa ainakaan mustia laulajia väheksymällä ole laadittu. 

Brianin perusteluissa mainitaan taitavat bändikaverit. Minun listallani olisivat ehdottomasti myös Carl, Mike ja Dennis. Alin ja Brucen voisin jättää pois, vaikka päteviä laulajia on molemmat. Carlin suoritukset God Only Knowsilla, Good Vibrationsilla ja I Can Hear Musicilla on sellaisia, ettei kukaan laula niitä paremmin. Toki Brian ansaitsee paikkansa listalla, en minä siitä valita. Buddy Holly on listalla 174 ja Leonard Cohen 103. Suurin osa listan artisteista on minulle täysin yhdentekeviä. Se ei heistä tietenkään tee vähemmän merkittäviä. Jos minun pitäisi laatia lista, niin hyvä jos 20 henkeä sille päätyisi. Kovin on suppeaksi mennyt.

Lieneekö painovirhe vai mikä iskenyt kun Brianin suosikkiharmonisoijaksi nimetään Four Seasons. Oikea bändi on Four Freshmen. Kai ne nyt sen RS:ssa tietävät? Ja Neljä Fuksia aloitti jo 50-luvulla, ei se ollut 60' vocal group, niin kuin RS väittää. Mitenkä paljon olisi ollut muiden artistien kohdalla faktantarkastajalle töitä? 

Joskus vuosia sitten tein Suomen kuvalehden kysymyspalstan pitäjälle oikaisun. Kysymykseen oli "oikea" vastaus, että Carlin lähdettyä sooloilemaan, hänen tilalleen palkattiin soundalike Adrian Baker. Jokainen Bakeria kuullut tietää, ettei hän kuulosta Carlilta. Baker palkattiin falsettitöihin ja Carlin osuuksia jaettiin muille, etenkin Brianille tuli lisää vastuuta, eikä hän oikein pärjännyt. Badmanin kirjaan vedottiin, mutta sehän on täynnä virheitä. En saanut puhelinkeskustelunkaan jälkeen näkemyksiäni läpi, mutta sain palkinnoksi yrityksestä kysymyskirjan. BB-kirjallisuudessa noista ajoista ei ole kovin paljon faktaa tarjolla, en voinut vedota kirjallisiin lähteisiin. Olisinko alunperin lukenut aiheesta BB Stompista tai vastaavasta fanilehdestä?

Ja muihin aiheisiin. Grammy tribuuttikonsertti on tulossa Boyseille helmikuun kahdeksas. Esiintyjälistasta tiedän Weezerin. Istuuko äijät katsomossa vai kutsutaanko heidät lavalle laulamaan Barbara Annea? Jos tämä on 60-vuotisjuhlan kohokohta niin pitäisikö masentua? Vai onko mitään väliä?

Luin äskettäin Alin ja Miken erilliset haastattelut, jossa he muistelivat Sail On Sailorin aikoja. Molemmat tuntuivat lukeneet aiheesta saman kirjan, niin yhteneväisiä olivat muistikuvat. Tai sitten he vain ovat hyvämuistisia kasikymppisiä. 

EH:ssa eräs kirjoittaja oli analysoinut eri aikojen BB-levyjä, sekä vinyylejä, että cd-levyjä. Sail On on hänen mukaansa äänenlaadultaan huono, kuten jo aiemmin fanipiireissä kohkattiin. Minä kun laitan Beach Boysin soimaan riittävän kovalla, niin tinnitus ei kuulu. Sillä mennään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti